• جمعه / 31 فروردین 1403 / 10:04
  • دسته‌بندی: خبر ویژه
  • کد خبر: 98041152932
  • خبرنگار : 2

زباله دان اهواز پای شهرداری را به دادگاه می کشاند

سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان با بیان اینکه مدفن زباله های اهواز امنیت و سلامتی شهروندان را به شدت تهدید می کند، گفت: در صورت ساماندهی نشدن مدفن پسماندها علیه شهرداری اهواز اعلام جرم می شود

 

محمدجواد اشرفی در کارگروه پسماند استان در سالن جلسات استانداری با حضور هیات اعزامی اتحادیه اروپا، تاکید کرد: محل دفن پسماندهای اهواز به دلیل چالش های فعلی، به طور قطع امنیت، بهداشت و سلامتی شهروندان اهوازی را به شدت تهدید می کند.

وی با اشاره به بازدید امروز از مدفن زباله های اهواز در نزدیکی روستای «صفیره» تصریح کرد: دفن زباله در سایت «صفیره» در مرحله فوق بحرانی است و هم اکنون در کلانشهر اهواز زباله به صورت سنتی دفن می شود که باعث شرمندگی ما در مقابل مردم شده است.

اشرفی افزود: در این مکان به ویژه در فصل گرما آتش سوزی ها و انفجارهای متعدد رخ می دهد و بوی نامطبوع منتشر می شود، که ناشی از اشکالات فنی، تردد افراد دوره گرد و مسائل مختلف فنی و اجتماعی است.

وی با اشاره به گذشت ۲ سال از ظرفیت سلول دفن زباله در اهواز، گفت: پسماندها بدون رعایت استانداردهای فنی و بهداشتی در این محل، فقط دفن می شود.

اشرفی اضافه کرد: قرار بود سلول دوم در مدفن پسماند ساخته شود که به دلیل مشکلات حقوقی متوقف شده و سلول سوم نیز به دلیل مشکلات مالی و اداری تاکنون به اجرا درنیامده است.

وی تاکید کرد: ساماندهی مدفن زباله های اهواز جزو مصوبات تکلیفی کارگروه پسماند است، در غیراینصورت برای مطالبه حقوق مردم از طریق مراجع قضایی اقدام می شود.

اشرفی با تاکید بر بازیافت زباله های خشک در مدفن زباله های اهواز اظهار داشت: دلیل اصلی مشکلات مدفن پسماندهای اهواز چالش های مالی شهرداری و عدم توانمندسازی در زمینه فنی است، البته با توجه به اینکه شهرداری برای جمع آوری زباله در حدود یک هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال هزینه می کند، به نظر می آید تخصیص ندادن اعتبار به ساخت سلول جدید به دلیل بی توجهی است، نه مشکل مالی.

وی افزود: تا کنون سرمایه گذاری مناسبی در زمینه پسماند صورت نگرفته و یکی از اهداف سفر هیات اروپایی به خوزستان، همکاری و انتقال دانش برای مدیریت پسماند و کاهش آلودگی های ناشی از آن است.

اشرفی اظهار داشت: یک هیات آلمانی که قرار است در زمینه پسماند سرمایه گذاری کند، شهریور ماه امسال به اهواز سفر می کند.

ساماندهی مدفن پسماند در گام اول

مسئول مدیریت پسماند محیط زیست اتریش نیز در این نشست بر ساماندهی مدفن زباله های اهواز به عنوان اولویت نخست همکاری های طرفین تاکید کرد.

بریژیت کاریل (Brigitte Karigl) افزود: همکاری های هیات اروپایی با ایران در ۲ بخش ملی و فعالیت هایی که برای استان های پایلوت انتخاب شده، انجام می شود که در این بخش تمام تمرکز در خوزستان است.

وی پیشنهاد کرد: اولویت نخست سال اول به همکاری رسیدگی به مشکلات مدفن پسماندهای اهواز، پایش تاثیرات زیست محیطی و انتشار گازها و اثر آن روی آب های زیرزمینی و استفاده از تکنولوژی های جدید برای ساماندهی آن اختصاص یابد.

کاریل اضافه کرد: درباره مدفن قدیمی پسماند نیز باید راهکارهایی پوشاندن آن و جلوگیری از انتشار گازهایی که باعث انفجار می شود، درنظر گرفت.

وی با اشاره به بحث هایی که در تهران درباره همکاری ها صورت گرفته اظهار داشت: مدیریت شیرابه، پسماند صنعتی، انتخاب محل های دفن مطابق با استاندارد، تبادل کارشناس و بازدیدهای دوجانبه صحبت شده اما در زمینه پسماندهای پزشکی و بیمارستانی و نحوه مدیریت پسماندهای کلینیک های خصوصی و مطب ها صحبتی نشده است.

به گفته وی تمام فعالیت ها و همکاری ها باید مشترک و دو طرفه و با همکاری شهرداری برای بهبود عملکرد فعلی آن اجرا شود.

هشدار گازهای سمی

عضو هیات علمی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز نسبت به انتشار گازهای سمی از مدفن فعلی و قدیم زباله های اهواز هشدار داد.

نعمت الله جعفرزاده با تاکید بر توجه به انتشار گاز از زمین های زباله در اهواز، گفت: انتشار گازهای آلوده از مدفن پسماندهای اهواز مهم تر از نشت شیرابه و آلودگی آب های زیرزمینی است.

وی افزود: در سایت قدیمی دفن زباله های اهواز (منطقه برومی) هنوز شاهد آتش سوزی های خودبخودی هستیم و در سایت جدید (صفیره) نیز هر روز با انتشار گاز و آتش سوزی مواجه هستیم.

جعفرزاده کاهش تولید، کاهش دفن، بهبود روش های جمع آوری در مبداء و مقصد، بهبود الگوی تبدیل و بازیافت مواد و انرژی، به روزآوری و مدیریت پسماند با توجه به تفاوت های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و استفاده از بخش خصوصی را در همکاری های ایران و اتحادیه اروپا مورد توجه دانست.

۵ میلیون تن زباله قدیمی

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اهواز همچنین گفت: پنج میلیون تن زباله در مدفن قدیمی زباله های اهواز در منطقه «برومی» دفن شده است.

محمدرضا قنواتی افزود: در حال حاضر روزانه ۷۰۰ تن زباله و ۵۰ تن شیرابه در شهر اهواز تولید می شود که با احتساب شهرهای اقماری در حدود ۹۵۰ تن زباله به محل دفن منتقل شده که یک درصد از آن بازیافت می شود.

وی سرانه تولید زباله در اهواز را ۷۰۰ گرم عنوان کرد که ۲.۵ برابر استاندارد جهانی است.

قنواتی مواد آلی و بازیافتی را ۲ چالش عمده مدفن زباله های اهواز دانست و گفت: ارتفاع محل دفن زباله ها (موسوم به سلول) در حال حاضر به ۱۴ متر رسیده و در صورت بازیافت، ۳۰ درصد حجم زباله های دفن شده و آتش سوزی ها کمتر می شود.

وی ادامه داد: بکارگیری پیمانکار جدید، بازسازی کارخانه بازیافت و بکارگیری پیمانکار برای جمع آوری تمام مکانیزه زباله های بیمارستانی از اقدامات سال ۹۷ بوده و احداث سلول جدید از برنامه های امسال است.

به گفته وی با توجه به حجم زباله های محل های دفن قدیم و جدید دراهواز، سرمایه گذاری در مدیریت پسماند در این کلانشهر توجیه اقتصادی دارد.

قنواتی دلیل ساخته نشدن سلول جدید دفن زباله را مشکلات مالی شهرداری عنوان کرد و افزود: ۷۰ میلیارد ریال بودجه برای ساخت سلول نیاز است.

تفاهم نامه های کاغذی

مدیرکل امور شهری و شوراهای استانداری خوزستان نیز در ادامه گفت: ۶ منطقه در استان به دلیل بالا بودن آب های زیرزمینی و احتمال آلودگی، دفن پسماند را دشوار کرده است.

شهاب صدیقی با اشاره به اینکه مطالعات پسماند در کشور از ۱۵ سال پیش آغاز شده افزود: در خوزستان هفت منطقه برای مدیریت پسماند مطالعه شده و ۲ منطقه (بهبهان و شوشتر) نیز به عنوان مناطق جدید پیشنهاد شده است.

وی با اشاره به انعقاد تفاهم نامه با سرمایه گذاران در حوزه مدیریت پسماند، اضافه کرد: هیچکدام از این قراردادها تا کنون به مرحله اجرا نرسیده است.

هیات پنج نفره اتحادیه اروپا در حوزه محیط زیست، روز شنبه به منظور بررسی روش های مقابله با آلودگی هوا و پسماند به خوزستان سفر کرده است. این سفر در راستای توافق ایران و اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۷ است.

این هیات دیروز از کانون های گرد و غبار شرق اهواز و آزمایشگاه های کنترل کیفی هوای اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان وامروز از مدفن پسماند اهواز در روستای «صفیره» دیدن کرد. روز گذشته نیز کارگروه مقابله با آلودگی هوای خوزستان با حضور این هیات برگزار شد.

مدفن پسماند اهواز در منطقه «صفیره» در بخش غیزانیه شهرستان اهواز، در پنج سال گذشته با مشکل آتش سوزی در فصل گرما روبه روست. دود و بوی نامطبوع ناشی از این آتش سوزی که گاهی تا یک ماه به طول می انجامد، علاوه بر روستاهای اطراف، گاهی تا اهواز را در برمی گیرد.

0/5 (0 Reviews)