تغذیه صحیح در ماه رمضان همزمان با شیوع کرونا
این روزها که شیوع بیماری کرونا با ماه مبارک رمضان مصادف شده، لازم است برخی نکات مهم تغذیهای برای حفظ و ارتقای سلامت اعضای خانواده و پیشگیری از بیماری رعایت شود.
وی افزود: در مورد بیمارانی که به ویروس کرونا مبتلا شده و بهبود یافتهاند توصیه میشود حداقل تا ۶ هفته پس از بهبودی روزه نگیرند.
وی گفت: در ساعات روزه داری، گرسنگی میتواند در صورت رعایت نشدن اصول تغذیه صحیح در وعدهی سحر و افطار و یا حذف یک از وعدهها به ویژه سحری، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و احتمال ابتلا به کووید-۱۹ را افزایش دهد.
جودکیان به نحوه تغذیه صحیح در وعده سحر و افطار اشاره کرد و گفت: در برخی منابع توصیه شده افراد روزهدار همانند زمانی که روزه نیستند، سه وعده غذا بخورند که این وعدهها شامل افطار، شام و سحر است، اما صرف غذا در دفعات کمتر از ۲بار در سالهایی که ماه مبارک رمضان در فصل تابستان است، توصیه نمیشود؛ بهتر است غذای مصرفی در وعده سحری خصوصیات و ویژگی وعده ناهار را داشته باشد، تا از ایجاد گرسنگی در طول روز پیشگیری شود.
وی به روزه داران توصیه کرد: با توجه به ساعت صرف افطار و فاصله تا وعده سحری، میتوان ساعتی پس از افطار، یک وعده غذایی مثل شام سبک صرف کرد که این امر به وضعیت خود شخص و تمایل او به صرف غذا بستگی دارد. برای افطار نیز، مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گروههای غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر، ماست و پنیر) میوه و سبزی، نان و غلات (مانند برنج و نان) برای افزایش قند خون توصیه میشود.
وی گفت: مصرف مواد غذایی آبکی مثل سوپ کم چرب، آش کم حبوبات، حلیم بدون روغن و مایعات برای افطار و سحر، موجب حفظ تعادل آب و موادمعدنی فرد روزه دار میشود. استفاده از سبزی و میوه در هنگام افطار و همچنین در فاصله بین افطار تا سحر، به دلیل اینکه منبع خوبی از آب و فیبر هستند نیز برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و مانع بروز یبوست میشود.
این کارشناس تغذیه توصیه کرد در وعدهی سحری مقدار مناسبی سبزی (سبزی خوردن) مصرف شود، زیرا سبزیها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری میکنند.
جودکیان مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری را به روزه داران توصیه نکرد و بیان کرد: مصرف مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین موجب ورود قند خون به درون سلولها و در پی آن کاهش قند خون میشوند لذا مصرف مواد غذایی شیرین و حاوی قندهای ساده مثل شیرینی و شکلات در وعدهی سحری باعث میشود شخص زودتر گرسنه شود.
این کارشناس تغدیه در خصوص تغذیه و روزه داری در گروه کودکان و نوجوانان نیز گفت: کودکان و نوجوانانی که به سن تکلیف رسیده و توان جسمی کامل دارند و به عبارت دیگر، وزن و قد متناسب با سن خود را دارند، بر اساس تکلیف دینی باید روزه کامل بگیرند. به این افراد، چون در سن رشد هستند، توصیه میشود از مصرف زیاد مواد قندی ساده (زولبیا و بامیه و انواع شیرینی) به ویژه در وعده سحری اجتناب کنند، زیرا مصرف زیاد این مواد ابتدا سبب افزایش قندخون شده و در ادامه موجب افت قند خون میشود و توانایی یادگیری آنها را در طول روز کاهش میدهد.
جودکیان به روزه داران توصیه کرد: مواد غذایی مقوی و پرانرژی مانند خرما و موز را در برنامه غذایی داشته باشند و ۲ وعده شیر و لبنیات مصرف کنند.
وی در خصوص روزه داری سالمندان نیز بیان کرد: قدرت سیستم ایمنی و مقاومت در برابر بیماریها با افزایش سن و سالمندی کاهش مییابد بنابراین سالمندان اگر روزه میگیرند، باید مراقبت بیشتری کنند، چون کاهش میزان آب در بدن سالمندان و کاهش قند خون، ممکن است باعث سرگیجه شود و اینگونه سرگیجهها اگر موجب از حال رفتن و افتادن شود، برای سالمندان خطرآفرین است.