اعضای شورای شهر برای معضل زبالههای اهواز چه کردند؟
از چند ماه گذشته تا کنون عدم جمعآوری زباله در مناطق مختلف کلانشهر اهواز و بوی نامطبوع آن سبب آزار شهروندان شده و چهره شهر را زشت کرده است خبرنگار فارس برای اطلاع از علت این معضل با سیزده عضو شورای شهر اهواز مصاحبه کرد.
از چند ماه گذشته تاکنون عدم جمعآوری زباله در مناطق مختلف کلانشهر اهواز و بوی نامطبوع آن سبب آزار شهروندان شده و چهره شهر را زشت کرده است.
اگرچه مسئوولان شورا و شهرداری علت اصلی این ناهنجاریها را ناشی از برخی زد وبندها بین پیمانکاران، کارگران و لیدرهای آنها عنوان می کنند، اما عدم جمع آوری زباله ها به هر دلیلی هم که باشد صدای مردم را در آورده است.
بر همین اساس، خبرنگار فارس طی تماس با ۱۳ عضو شورای شهر اهواز از آنها پرسید چرا زباله ها در شهر جمع آوری نمی شود و وضعیت نظافت شهر نامناسب است آیا برنامه و راهکاری برای حل این معضل وجود دارد؟
در ادامه پاسخ کامل اعضای شورای شهر اهواز را میخوانید.
سیاوش محمودی:
سیاوش محمودی رئیس شورای شهر اهواز در این رابطه اظهار کرد: مسائل مربوط به جمعآوری زباله مختص این دوره نیست در گذشته هم این مشکل وجود داشته و علت آن است که در دورههای قبلی حق کارگر پرداخت نشده و از آنجایی که بین کارگر و پیمانکار توافقاتی صورت میگرفت کارگر از کار زده میشد.
وی با بیان اینکه کارگری که باید ۷ ساعت و ۳۳ دقیقه کار کند اما پیمانکار به آن میگوید لزومی ندارد آن قدر سرکار باشید، گفت: اعتصابات کارگری همیشه در شهرداری وجود داشته و در ابتدای این دوره شورا هم تکرار شد، کارگران مرتب سئوال میکردند حقوق ما چقدر است در حالی که حقوق طبق قانون اداره کار مشخص است.
رئیس شورای شهر اهواز با اشاره به حذف و فسخ قرارداد پیمانکار رفت و روب منطقه شش شهرداری گفت: قرارداد نیروی انسانی منطقه شش بر اساس قانون اداره کار با سازمان دهیاری بسته شده است.
محمودی با بیان اینکه پیمانکار را ملزم به پرداخت ۵۷ درصدی کردیم که باید روی حقوق کارگر اضافه شود گفت: طبق گزارشی که مناطق مختلف شهرداری دریافت کردیم کارگری که در دوره قبل حقوقش بین ۶ تا ۷ میلیون تومان بوده است در حال حاضر حقوق آن بین ۱۰ تا ۱۳ میلیون شده است.
وی بیان کرد:سه ماه گذشته مصوبهای را در شورا داشتیم که طبق آن شهرداری را ملزم کردیم چنانچه بخواهد به پیمانکاران و به ۵ هزار نیروهای خدما حقوقی پرداخت کند، سه چک بدهد ابتدا برای چک پرداخت حقوق پیمانکار، حساب مشترکی بین پیمانکار و شهرداری وجود داشته باشد تا چک حقوق، بیمه و مالیات جدا پرداخت شود تا در این پرداختها شفاف سازی شود.
محمودی با بیان اینکه در دورههای گذشته فیش حقوقی به کارگران داده نشده است، افزود: برخی از افرادی که خود را لیدر کارگران میدانستند شرایط جدید را پذیرفتند ما هم گفتیم هر آنچه اداره کار مقرر کند قبول داریم.
وی با اشاره به اینکه با فضایی که لیدرها ایجاد کردند برخی افراد اصلاً سرکار حاضر نمیشوند به همین دلیل به پیمانکاران گفتیم باید حضور و غیاب کنند گفت: تا کنون یک نفر در حوزه خدمات شهری شهرداری اهواز با حضور و غیاب سرکار نرفته است و این بینظمی در حوزه اداری شهرداری هم وجود داشت شهرداری بحث حضور و غیاب را الزام کرد و این فضا برای عدهای ناخوشایند بود و منافع آنها را به خطر انداخت.
محمودی افزود: لیدرها از سالهای گذشته کارگرها را به خود وابسته کردهاند و هر بار اعتراضی از سوی کارگرها صورت میگرفت پیمانکارها در مقابل لیدرها کوتاه آمدند.
وی بیان کرد: در منطقه چهار شهرداری اهواز حدود هفت، هشت نفر لیدر هستند که ۲۰۰ الی ۳۰۰ نفر کارگر را معطل خود کردهاند حقوق آنها را گرفتهاند و به آنها میگویند: صبر کنید تا یک میلیون تومان بر حقوق فعلی شما اضافه شود.
محمودی با تاکید بر اینکه پیمانکار، نماینده اداره کار و شهرداری جلسه گرفته اند و آنچه باید به عنوان حقوق پرداخت شود را پذیرفته ایم بیان کرد: با شرایطی که این لیدرها فراهم کردند هزینه بسیار سنگینی به شهرداری تحمیل شده و هم اکنون دو برابر حقوق سالهای گذشته به نیروهای خدمات پرداخت میشود.
وی با بیان اینکه تا کنون طبقه بندی مشاغل به کارگران پرداخت نمیشد در حالی که اکنون این مسائل در حقوق کارگران لحاظ شده است گفت: از شما میخواهم فیش حقوقی کارگران شهرداری در قراردادهای قبلی را با فیش حقوقی آنها در اردیبهشت امسال مقایسه کنید وقتی میگوییم کارگر باید هفت ساعت سرکار باشد نمیشود کارگر هفت بیاید و ساعت هشت برود.
محمودی عنوان کرد: چند روز گذشته دو موضوع در شورای تامین اهواز مطرح شد، یک مورد در خصوص ساختمان ۱۵۴ واحدی ۳۰۰ دستگاه و مورد دوم در خصوص منطقه چهار شهرداری اهواز بود که بنا شد عدهای که با نظم موجود مقابله میکنند به دستگاه قضا معروفی کنیم، که این کار را انجام دادیم و دستگاه قضا در حال دستگیری آنهاست.
وی با بیان اینکه بنده از پیمانکار رفت و روب منطقه سه کوتاهی ندیدم چرا که با آوردن ماشینآلات و نیرو در حال جبران شرایط پیش آمده است، افزود: در منطقه سه آن گونه که گفته میشود، زبالهها روی زمین نمانده است البته ۳۰۰ نفر نیرویی که به ۵۰ نفر کاهش پیدا کرده قطعاً تاثیر خود را گذاشته اما زباله تلنبار نشده است.
محمودی عنوان کرد: نیروهایی که حاضر نیستند کار کنند و سبب شدهاند بقیه نیز از کار دست بکشند نامه اسامی آنها را جهت اخراج به اداره کار اعلام میکنیم چنانچه برای آمدن سرکار مقاومت کنند آنها را اخراج خواهیم کرد باید یکبار برای همیشه این قضیه حل شود و اجازه ندهیم لیدرها امنیت بهداشتی مردم و شهر را گروگان بگیرند.
غلام رضا شانه سازان
غلام رضا شانه سازان عضو شورای شهر اهواز با بیان اینکه شهرداری به دنبال این است که مشکل زباله حل شود، اظهار کرد: قراردادهایی که بین کارگران و پیمانکاران بسته شده است به نحوی است که برخی پیمانکاران به دنبال سهم خواهی هستند و همراهی آنها اعتصابات اخیر کارگران را رقم زده و شرایط را به انجام ندادن کار توسط کارگران هدایت میکنند.
وی با تاکید بر اینکه شاید حقوق کارگران کمی پس و پیش داشته باشد اما پرداخت شده است، افزود: شهرداری به واسطه ماهیتی که دارد درآمد آن از محل پرداخت عوارض توسط مردم و… است لذا اگر این عوارض به موقع به حساب شهرداری واریز نشود قطعاً دولت کسری درآمد شهرداری را جبران نخواهد کرد.
عضو شورای شهر اهواز گفت: مقرر شد هم در محتوای قراردادها بازنگری شود و هم پیمانکاران جدید انتخاب شوند تا بتوانند از ظرفیت بهتری برای کار استفاده کنند.
شانه سازان با تاکید بر سهمخواهی که در ایجاد مسائل اخیر شهر اهواز دخیل هستند، بیان کرد: لیدرهایی وجود دارند که اجازه نمیدهند زبالهها جمعآوری شود از ۱۰ شب تا ساعت سه، چهار صبح گشت داشتیم و با پیمانکاران و مسئولان مناطق صحبت داشتیم آنچه مشخص است این مساله هدایت شده است و امیدوارم با کسانی که امنیت مردم را به خطر انداختهاند برخورد مناسب شود.
سید محمد جواد رضوی
سید محمد جواد رضوی عضو شورای شهر اهواز نیز در این رابطه اظهار کرد: در طول این مدت گاهی کارگران به دلیل عدم پرداخت حقوق دست از کار کشیدند و زبالهها را جمعآوری نکردند.
وی افزود: بعضی از دفعات مثل این دفعه که در منطقه سه زباله جمع آوری نشده اتفاقاً حقوق آنها پرداخت شده اما مطالبه بیشتری دارند واین مطالبه بیشتر مربوط به پیمانکار است نه شهرداری.
عضو شورای شهر اهواز با بیان اینکه کارگران کار را رها کردهاند تا شهرداری به پیمانکار فشار بیاورد، گفت: قانون و قاعده بر این است که اگر پیمانکار حق و حقوق آنها را پرداخت نمیکند، مرجع رسیدگی به این کار اداره کار است.
رضوی بیان کرد: کارگران نباید دست از کار بکشد و بگویند من دست از کار میکشم تا پیمانکار حق و حقوقم را بدهد، نباید آسایش، بهداشت و زندگی مردم به دلیل اینکه کسی وظیفه خود را خوب انجام نداده است به گروگان گرفته شود.
محمد حسین ملائی زمانی
محمد حسین ملائی زمانی دیگر عضو شورای شهر اهواز در پاسخ به این سوال، اظهار کرد: این مدل از عدم جمعآوری زباله به یک مدل پیچیدهای تبدیل شده است، که چندین عامل در آن دخالت دارند اما مردم یقه شهرداری را میگیرند و این مساله یک اهرم فشار علیه شهرداری است که بعضیها دارند از این فرصت استفاده میکنند.
وی افزود: ظرف این چند ماه که شهردار جدید اهواز انتخاب شده چندین موضوع مشابه پیش آمده به طوری که چنین دومینویی از مشکلات این شکلی ما نداشتیم نمیدانیم چرا این اتفاقات پشت سرهم رخ میدهد.
این عضو شورای شهر اهواز با تاکید بر اینکه حق و حقوق همه پرداخت شده است بیشتر شده ولی کم نشده ، گفت: حقوق کارگران ۵۴ درصد افزایش پیدا کرده است، افزایش حقوقی که به کارکنان ادارات دولتی دادند یک سوم مبلغی است که به کارگران خدمات شهرداری دادند.
ملائی زمانی بیان کرد: در بحث عدم جمعآوری زباله در اهواز یکسری ابعاد پشت پردهای وجود دارد میخواهند عملکرد سیستم استانی و شهری را زیر سوال برده و عملاً دنبال ایجاد نارضایتی بین مردم هستند.
وی عنوان کرد: سلامت مردم گروگان خواستههای برخی افراد شده و سیستمهای نظارتی هم به این عنوان که وظیفه ما نیست و یا اینکه کسی از ما درخواستی نکرده است به این مساله ورود نمیکنند و از زیر بار مسئولیت شانه خالی کردند.
سید محمد علی پورموسوی
سید محمد علی پورموسوی عضو شورای شهر اهواز نیز، با بیان اینکه ما معتقد هستیم کارگران باید وظیفه دفع پسماند را انجام بدهند و هم مطالبات خود را داشته باشند، اظهار کرد: عدم دفع پسماند یک معضل جدیدی در شهر اهواز است که باعث نگرانی شهروندان شده و آبرو و شخصیت اهواز را به گروگان گرفته است.
وی افزود: درخواست کارگران در حال پیگیری است بحثهایی در خصوص اینکه تا چه میزان باید به این درخواستها جامه عمل پوشانده شود هم مطرح است لبته برخی درخواستها که یک عده به آنها دامن زدهاند واقعی نیست.
این عضو شورای شهر اهواز گفت: عدهای بدون اینکه کاری انجام بدهند و یا سرکار بیایند، تنها وظیفه آنها لیدری این موضوعات است، اتفاقی که هم اکنون در اهواز رخ داده موضوع پیچیدهای است و حاصل سالها بینظمی، دوری از حساب و کتاب است.
پورموسوی با تاکید بر انکه ما روند عادی کار را خوب و عالی نمیبینیم و روند عادی کار هم مشکل دارد، بیان کرد: وقتی کارگران پسماند دست از کار کشیدند شهرداری چند نفر را جایگزین کرد تا زباله روی زمین نماند اما کارگران با چوب و چماق و چاقو به جان این افراد افتادند.
وی با بیان اینکه وضعیت طوری شده است که باید نیروی انتظامی و بسیج پشت سر این افراد باشد تا بتوانند زبالهها را جمعآوری کنند، عنوان کرد: برخی کارگران پسماند با خط گرفتن از لیدرها شرایط معمولی کار را تبدیل به مشکل چند وجهی کردهاند.
حمید دغاغله
حمید دغاغله دیگر عضو شورای شهر اهواز ، اظهار کرد: برخی از پیمانکاران حمل زباله برای اینکه خواستههای خود را عملی کنند کاری کردند که هر چند وقت یکبار به واسطه لیدرها، اعتصابات کارگری صورت گیرد.
وی با بیان اینکه شهرداری توان برخورد با این افراد را ندارد و این مهم باید توسط دستگاه قضا انجام شود، افزود: از آنجایی که در سالهای گذشته کسی با لیدرهای این جریان برخوردی نکرده است به کارهای خود را ادامه میدهند و امنیت بهداشتی شهر را به خطر انداختهاند.
عضو شورای شهر اهواز با تاکید بر اینکه پیمانکاران با کارگرها تعاملاتی دارند نیروها یک قسمتی از کار را انجام داد و مابقی را رها میکنند، گفت: اکنون شهرداری از پیمانکاران درخواست کرده کار را طبق پولی که از شهرداری دریافت میکنند انجام دهند تا خدمات بهتری به شهر بدهند.
دغاغله بیان کرد: لیدرها طبق روال گذشته از طریق فشار آوردن به شهرداری توسط رسانهها همان رویه خود را ادامه داده و برخی از آنها با کارگرانی که شهرداری برای جمع آوری زباله به کار میگیرد برخورد میکنند.
وی افزود: البته اکثریت این لیدرها از کارهای قبلی خود کوتاه آمدهاند و مابقی که میخواهند هرج و مرج را ادامه دهند لیستی تهیه و قرار است در اختیار نهادهای امنیتی گذاشته شود.
کدام اعضا پاسخگو نبودند؟
عادل شیشهگری عضو شورای شهر اهواز اما معتقد است مصاحبه باید حضوری باشد و با دیگر اعضای شورای شهر صحبت کنید چرا که بحث زباله یک بحث چالشی است.
احمد سراج، حجت الله زارع زاده، محمد مهدی مطیعی، سید محسن موسوی زاده، علی مدد هاشم پور، سید ناصر مهداوی هم پاسخگوی تماس خبرنگار فارس نبودند.