چرا کشاورزان، مزارع را آتش میزنند؟
مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی خوزستان گفت: کشاورزان به بهانه کشت سریع محصول بعدی، اقدام به آتش زدن مزارع کشاورزی میکنند اما این موضوع از نظر علمی رد شده است.
به گزارش اهواز نوین ، عبدالرضا سیداحمدی با اشاره به رسم آتش زدن مزارع کشاورزی پس از برداشت محصول، اظهار کرد: در خوزستان هر ساله تعدادی از کشاورزان پس از برداشت محصول گندم و جو، باقیمانده این محصولات که شامل کاه و کلش هستند را آتش میزنند.
وی گفت: زراعت در زمانی سرسبز کننده و احیاکننده محیط زیست و طبیعت و تامینکننده مواد غذایی انسانها است اما پس از برداشت محصول، مزارع به زمینهای سوخته تبدیل میشوند و این در حالی است که از نظر علمی، آتش زدن مزارع گندم هیچ دلیل قانعکنندهای ندارد.
مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی خوزستان افزود: کشاورزان به بهانه کشت سریع محصول بعدی، اقدام به آتش زدن مزارع کشاورزی میکنند اما این موضوع از نظر علمی رد شده است.
سیداحمدی با اشاره به ضررهای ایجادشده برای خاک، پس از آتش زدن مزارع تصریح کرد: آتش زدن مزارع گندم و جو باعث ایجاد آلودگیهای زیست محیطی، برهنه شدن و فرسودگی آبی و بادی خاک، از بین رفتن حاصلخیزی خاک، کاهش شدید میزان مواد آلی خاک که یکی از عوامل مهم حاصلخیزی خاک است، در خطر افتادن اکوسیستم حیات خاک و موجودات زنده و کاهش شدید میزان تولید و عملکرد محصولات زراعی میشود.
وی با اشاره به روشهای جایگزین آتش زدن مزارع گندم و جو، گفت: با توجه به توسعه ماشینآلات کشاورزی، به راحتی میتوان بدون آتش زدن مزارع، اقدام به کشت محصول بعدی کرد. ادوات کشت مستقیم محصولات کشاورزی در کاه و کلش وجود دارد و به راحتی میتوان پس از برداشت، در مزارع به کشت محصول جدید اقدام کرد.
مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی خوزستان ادامه داد: در مزارعی که میزان کاه و کلش آن بیشتر از ۳۰ درصد است، میتوان با ادوات برداشت علوفه، کاه و کلش را جمعآوری کرد و به مصرف علوفه دام رساند.
سیداحمدی با اشاره به اینکه استفاده از اداوت کشت مستقیم بهترین گزینه جایگزین برای آتش زدن مزارع است، افزود: در کشاورزی پایدار، بهترین روش جایگزین استفاده از ادوات کشت مستقیم در بقایای محصول قبلی است که علاوه بر حفظ حاصلخیزی خاک، به پایداری تولید محصول و محیط زیست کمک شایانی میکند.
وی در خصوص آموزش کشاورزان نیز، گفت: در سالهای گذشته، سازمان جهاد کشاورزی و مراکز تحقیقاتی، آموزشی و مدیریتی جهاد کشاورزی، کلاسهای متعددی برای کشاورزان و مراجعهکنندگان برگزار کردهاند.
مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی خوزستان ادامه داد: در سالهای گذشته از طریق صدا و سیما، تهیه بروشور و پلاکارد، برگزاری کارگاههای آموزشی، برگزاری کلاسهای عملی در مزرعه، ایجاد مزارع الگویی، ایجاد مزارع کشت مستقیم در بقایای گیاهی و معرفی ادوات جدید کشاورزی، برای آموزش کشاورزان اقدام شده است.
سیداحمدی گفت: اگرچه کشاورزان از خطرات آتش زدن مزارع کشاورزی آگاه هستند اما باز هم به کشاورزان اکیدا توصیه میشود که مزارع را آتش نزنند؛ با تلاش مجموعه جهاد کشاورزی، آتش زدن مزارع کشاورزی به میزان بسیاری کاهش یافته است.