برداشت سیاه نیشکر، شمال و شرق اهواز را خاکستری کرد
رییس اداره حفاظت محیط زیست اهواز با اشاره به آنچه که تخلف شرکت توسعه نیشکر در انجام مصوبات کارگروه آلودگی هوا در خوزستان خواند، گفت: آتش زدن بخشی از مزارع نیشکر در روز شنبه دوم اسفند، همه مناطق شمال و شرق اهواز را درگیر آلودگی کرده است.
به گزارش اهواز نوین، علی بنیعگبه روز یکشنبه بیان کرد: بر اساس مصوبات کارگروه مقابله با آلودگی هوای خوزستان و توافق صورت گرفته، شرکت نیشکر متعهد شده بود که برداشت نیشکر در مزارع اطراف مناطق مسکونی به صورت برداشت سبز انجام شود، ضمن اینکه در زمان برداشت سیاه و آتش زدن مزارع، جهت وزش باد بررسی شود و در مواقعی که به سمت شهر باشد، آتش سوزی مزارع انجام نشود، این در حالیست که دیروز (شنبه) شرکت نیشکر دهخدا (از زیرمجموعههای شرکت توسعه نیشکر) برخلاف این تعهد عمل کرده است.
وی افزود: مقرر شده بود که امسال ۴۰ درصد از مزارع نیشکر به صورت برداشت سبز و بقیه برداشت سیاه (با آتش زدن مزارع) انجام شود؛ همچنین تکالیفی نیز برای شرکت توسعه نیشکر درنظر گرفته شده بود تا آلودگی ناشی از آتش سوزی مزارع کاهش یابد.
بنیعگبه اضافه کرد: با حجم زیاد آلودگی، به نظر میرسد دیروز سطح بیشتری از مزارع نیشکر به نسبت روند آتش سوزیهای معمولی اتفاق افتاده باشد؛ بازدیدهای میدانی نشان میدهد این آتش سوزی بسیار شدید بوده به طوری که حجم زیادی از خاکستر همه مناطق شمال و شرق اهواز اعم از شهرک نفت، شهرک آغاجاری، شهرک حفاری، کوی ملت، زیتون کارمندی، کوی فرهنگیان و… را فراگرفته بود که همه آنها مستندسازی شده است.
وی ادامه داد: دیروز اعتراض زیادی از جانب شهروندان و برخی مسوولان که ساکن این محلهها بوده به اداره محیط زیست اعلام شد.
بنیعگبه افزود: در تماس با مدیران نیشکر، آنها مدعی شدند که آتش از بخشی از مزارع نیشکر به قسمتهای دیگر که جزو برنامه نبوده، سرایت کرده است.
وی گفت: به شرکت توسعه نیشکر تذکر لازم داده شده تا این تخلف تکرار نشود و در حال بررسی موضوع و تصمیم گیری درباره آنها هستیم.
بر اساس این گزارش، در پی آتش زدن مزارع نیشکر شرکت دهخدا در شمال اهواز در عصر شنبه، شب گذشته بخشهایی از شمال و شرق اهواز را خاکستر سیاه پوشاند. شهروندان و کاربران فضای مجازی نیز تصاویری از خانهها و خیابانها و خودروهای خود که خاکستر آنها را فرا گرفته بود منتشر کردند.
شرکت توسعه نیشکر بیش از ۱۰۰ هزار هکتار مزرعه دارد که زمان برداشت آنها از حدود مهر آغاز و تا اردیبهشت ادامه دارد.
اشرفی مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان آبان امسال در نخستین جلسه شرایط اضطرار آلودگی هوای استان، خواستار توقف برداشت سیاه از مزارع نیشکر دهخدا به دلیل همجواری با مناطق مسکونی شده و گفته بود: پرونده شرکت نیشکر دهخدا به دلیل تخلف و سوزاندن مزارع در زمان وارونگی هوا در روزهای اخیر، دوباره به مراجع قضایی ارجاع شده است.
به گفته اشرفی سوزاندن مزارع نیشکر دهخدا دارای بیشترین تاثیرگذاری بر آلودگی هواست به همین دلیل درخواست مستقیم ما این است شرکت نیشکر دهخدا از میان شرکتهای هفت گانه توسعه نیشکر با توجه به نزدیکی به مراکز مسکونی و شهر اهواز به طور کامل و در همه شرایط ، برداشت سیاه از مزارع خود را متوقف کند.
طبق گزارش اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان، شرکت توسعه نیشکر در سال ۱۳۹۵ مکلف شده بود که برداشت سبز از مزارع را تا ۳۰ درصد افزایش دهد و پس از آن هر سال با افزایش ۱۵ درصدی (در یک دوره پنج ساله) برداشت سیاه را به صفر برساند ولی این تعهدات محقق نشده است.
این در حالیست که منصور همداننژاد مدیرعامل شرکت نیشکر دهخدا در آبان امسال در نشست کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای خوزستان، آلودگی ناشی از سوزاندن مزارع نیشکر را رد کرده و گفته بود: سوزاندن نیشکر ماده آلاینده خطرناکی تولید نمیکند و آنچه حاصل میشود گازهای دی اکسید کربن (C۰۲)، گاز مونوکسید کربن (C۰) و بخار آب و خاکستر است که جزو آلایندههای خطرناک به حساب نمیآیند.