صادرات موز به جای نفت
دولت الجزایر در مواجهه با کاهش درآمدهای انرژی و واردات پرهزینه، برای کمک به کاهش کسری تجارت خود دست به دامن کشاورزان شده و آنها را به پرورش موز تشویق کرده است.
مصطفی مزوزی، کشاورز الجزایری یک مزرعه گوجه فرنگی با گلخانه داشت و دولت الجزایر به وی یک هکتار زمین به شرط پرورش موز داده است. وی در گفت و گو با رویترز بدون این که آماری ارایه کند، این فعالیت را بسیار سودآور توصیف کرد. دولت هم از مزیت تولید داخلی این محصول که ۳۵ میلیون دلار هزینه واردات در سه ماهه نخست سال ۲۰۱۹ داشت، بهره مند شده و خوشنود است.
مزوزی گفت: موز برای وی درآمد بیشتری نسبت به محصولات دیگر دارد زیرا این میوه وارداتی گرانتر است. وی قصد دارد انجمن تولیدکنندگان موز را ایجاد کند و خواستار توسعه بیشتر تولید موز در سواحل مدیترانه ای این کشور است.
الجزایر برای حفظ صادرات نفت و گاز که شریان حیات اقتصاد این کشور است، به سختی تقلا می کند زیرا سالها سوءمدیریت و عدم سرمایه گذاری ضربه خود را وارد کرده است. به گفته شریف بلمیهوب، وزیر امور پیش بینیهای اقتصادی، این کاهش به حدی شدید است که ممکن است الجزایر تا یک دهه آینده دیگر صادرکننده نفت نباشد. وی ماه گذشته به یک شبکه رادیویی گفته بود الجزایر دیگر یک کشور نفتی نیست.
این کشور که یک عضو کوچک اوپک است، در توسعه بخشهای غیرنفتی پیش از سقوط قیمتهای نفت کوتاهی کرده است و اکنون به توسعه اقتصاد تحت کنترل دولتی برای تولید کالاها و کاهش هزینه واردات و مقابله با کسری تجاری رو به رشد، نیاز فوری دارد.
واردات مواد غذایی حدود ۲۰ درصد از خرید خارجی الجزایر را تشکیل می دهد که در سال ۲۰۱۹ به ۸.۰۷ میلیارد دلار رسید و دولت وامهای کم بهره ای را در اختیار کشاورزان قرار می دهد تا بتوانند محصولات دیگر را هم تولید کنند.
عبدالحمید حمدانی، وزیر کشاورزی الجزایر هفته گذشته طرحهایی را برای کاهش هزینه سالانه به میزان ۲.۵ میلیارد دلار از طریق افزایش تولید داخلی و سهمیه بندی هزینه خریدهای خارجی اعلام کرد. وی به پارلمان گفت: مدرنیزه کردن بخش کشاورزی و فراهم کردن تسهیلات مورد نیاز برای کشاورزان ضروری است.
مجموع واردات الجزایر در سال ۲۰۲۰ که شیوع همه گیری ویروس کرونا تجارت جهانی را مختل کرد، ۱۸ درصد کاهش یافت و به ۳۴.۴ میلیارد دلار رسید اما کسری تجاری رو به رشد است زیرا درآمدهای صادراتی ۳۳ درصد کاهش پیدا کرده و به ۲۳.۸ میلیارد دلار رسیده است. این کاهش درآمد ناشی از افت قیمتهای نفت و گاز است که ۹۴ درصد از کل درآمدهای صادراتی و ۶۰ درصد از بودجه دولت را تشکیل می دهند.
مدیر کمیته کشاورزی پارلمان الجزایر می گوید دولت باید به بخشهای دیگر مانند کشاورزی برود تا از شوکهای مالی ناشی از بحرانهای نفتی اجتناب کند.
بر اساس گزارش رویترز، مزوزی معتقد است اگر دولت به همه وعده هایی که به کشاورزان داده است، عمل کند، این بخش می تواند در هر دو سوی حساب تجاری کمک کند و نخست نیازهای داخلی را تامین کرده و سپس محصول مازاد برای صادرات به خارج تولید کند.