تحقق «ما توانستیم» در شرکت پتروشیمی آبادان؛ «اعتمادی» که با از سرگیری تولید و سودآوری بهبار نشست
مدیرعامل شرکت پتروشیمی آبادان : با تشریح فرایند بازگردانی این شرکت به عرصه تولید پس از دو سال تعطیلی در پی حادثه حریق گسترده سال ۹۷، از سودآور شدن این بنگاه اقتصادی در جنوب خوزستان پس از ۶ سال زیاندهی خبر داد.
به گزارش اهواز نوین، تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران اسلامی موجب شد تا واژه «ما میتوانیم» به یک باور عمومی تبدیل شده و در نهایت امروز و پس از مقاومت در برابر فشارهای شدید اقتصادی و تحریمی با بهرهگیری از ظرفیتهای مستعد داخلی، ملت ایران اسلامی به نقطه «ما توانستیم» دستیابند.
به بهانه روز صنعت پتروشیمی، سعی کردیم تا یکی از این اقدامات بزرگ یعنی تکیه بر توان داخلی و تحقق واژه «ما توانستیم» را که با وضع تحریمهای جدید علیه ایران اسلامی تقارن یافته را به تصویر کشیده و از آن به عنوان نمونهای از روحیه خود باوری و کشف ظرفیتهای داخلی داخلی و استفاده دانش بومی یاد کنیم.
در همین زمینه به سراغ شرکت پتروشیمی آبادان رفتیم و برای دقایقی با «محسن علوی» مدیرعامل شرکت پتروشیمی آبادان همکلام شدیم تا ضمن پاسداشت اقدامات جهادی متخصصان و نیروهای بومی این مجموعه بزرگ اقتصادی در بازسازی و راهاندازی مجدد اصلیترین واحد در فرایند تولید این شرکت دوسال پس از حریق گسترده در پتروشیمی آبادان، با وی درباره شرایط این مجموعه در دوران پسابازسازی و چشماندازهای آن گفتوگو کنیم. در ذیل، ماحصل گفتوگوی خبرنگار فارس با «محسن علوی» را میخوانید؛
در حال حاضر وضعیت پتروشیمی آبادان در چه شرایطی قرار دارد؟
علوی: پتروشیمی آبادان دومین بنگاه اقتصادی شهرستان آبادان به شمار میآید که و بیش از ۱ هزار نفر در آن به صورت مستقیم اشتغال دارند. تقریباً تمام نیروهای ما بومی هستند و استفاده از ظرفیت نیروهای بومی یکی از دغدغههای شخصی بنده بوده که همواره بر استفاده از ظرفیت نیروهای بومی به پیمانکاران تأکید و گاهاً به آنان تکلیف شده است.
بازگشت به تولید پس از ماهها تعطیلی با اقدام جهادی
در حال حاضر این شرکت در شیب پایان یافتن مشکلات است و پس از دو سال سختی و کار جهادی، موفق شدیم تا این شرکت را پس از دوسال تعطیلی به چرخه تولید برگردانیم و از خرداد ماه امسال این مجتمع وارد مدار تولید شده همچنین از مهرماه سال جاری نیز پس از شش سال توانستیم این شرکت را از یک شرکت زیانده به یک شرکت سودآور تبدیل کنیم، گرچه سوددهی اندک بوده اما این بنگاه اقتصادی سرانجام از پس از سالها از زیاندهی خارج شد هرچند به دلیل تعطیلی ۲ ساله تولید، زیان انباشته بسیاری نیز متوجه پتروشیمی آبادان است اما موفق شدیم تا طی ماههای اخیر ضمن تأمین کامل هزینههای جاری از محل درآمد، مطابق یک برنامه زمانبندی شده تعاملی، فرایند پرداخت بدهیهای این مجموعه را آغاز کنیم.
در ابتدای صحبتهای خود گفتید که این کارخانه در خردادماه سال جاری وارد مدار تولید شد، پیش از آن چه اتفاقی رخ داده بود؟
علوی: در تیرماه سال ۹۷ واحد ۶۰۰ پتروشیمی آبادان که مهمترین واحد در فرایند تولید این مجتمع است دچار سانحه آتشسوزی گسترده شد، این واحد عهدهدار تولید VCN بوده که به نوعی ماده اولیه تولید PVC یعنی از اصلی ترین محصول تولیدی این مجتمع بوده است همچنین بیش از ۸۰ % درآمد پتروشیمی آبادان از محل فروش این محصول تأمین میشود، اگر چه دو محصول دیگر نیز در این مجتمع تولید میشود اما عمده در آمد این بنگاه اقتصادی از محل تولید و فروش PVC است.
بعد از این حادثه دوران بسیار سختی را پشت سر گذاشتیم، از سویی تولید نداشتیم و از سوی دیگر نیز به خود اجازه ندادیم که پرسنل خود را اخراج و یا مطالبات آنها را به تأخیر اندازیم.
گفتند پتروشیمی آبادان، هفتتپهای دیگر خواهد شد!
سال گذشته ستاد تسهیل استان برگزار شد و در آن نشست، دغدغههایی از بابت احتمال تبدیل موضوع پتروشیمی آبادان به هفتتپهای دیگر در استان مطرح شد، برخی هم امیدی به بازگشت این کارخانه به وضعیت پایدار فعلی را نداشتند اما ما اجازه ندادیم مسائل هفتتپه در آبادان تکرار شود. در حال حاضر، برای چندمین ماه متوالی است که روز اول ماه حقوق کارکنان این مجموعه بهطور کامل پرداخت می شود همچنین پس از چند سال موفق شدیم تا مجدداً کارکنان را از پاداش درآمد و سودآوری بهرهمند کنیم تا به نوعی از کوششهای شبانهروزی کارکنان مجموعهمان در جهت بازسازی و بازگردانی این مجموعه به مدار تولید قدردانی کرده باشیم.
واحد ۶۰۰ چگونه به مدار تولید بازگشت؟
علوی: این پروژه تا پیش از انتصاب بنده به سمت مدیرعاملی پتروشیمی آبادان، ماهها مسکوت مانده و اقدام عملی در این زمینه انجام نشده بود اما بعد از پذیرش مسئولیت مدیرعاملی شرکت پتروشیمی آبادان، در اسفندماه ۹۷ تصمیم گرفتیم تا در مجموعه شرکت پتروشیمی آبادان تیمهای عملیاتی برای تسریع بازسازی واحد ۶۰۰ این مجتمع تشکیل دهیم البته همزمانی اجرای این تصمیم با وقوع بحران سیل در خوزستان و عدم امکان تجیز کارگاهها، این فرایند تا تیرماه سال ۹۸ بهطول انجامید و در نهایت یک شرکت به عنوان مدیرطرح بازسازی واحد ۶۰۰ معرفی و مقرر شد که این پروژه تا آبان افتتاح شود که این اتفاق رخ نداد، تأخیر در انجام عملیات احیای این واحد باعث شد تا با پیمانکار طرح قطع همکاری شود.
در نهایت مسئولیت اجرای این پروژه یعنی بازسازی واحد ۶۰۰ پتروشیمی آبادان را را با وجود محدودیتهای قانونی پذیرفتیم، با تجهیز تمامی نیروهای بومی و تخصصی این مجموعه، از نیمه دوم اسفندماه تکمیل این پروژه رسماً وارد فاز عملیاتی شده و با یک کار جهادی، گروهی و بسیج همگانی ظرفیتهای داخلی شرکت اعم از نیروهای عملیاتی و اداری با تمام وجود درگیر بازسازی واحد شدیم، بهنحوی که کارکنان، کارشناسان و مدیران همچنین بنده بهعنوان مدیرعامل مجموعه در کانکسهایی اطراف واحد ۶۰۰ با هدف نظارت مستقیم و تسریع در فرایند بازسازی استقرار یافتیم.
در همین شرایط بود که مسئله شیوع بیماری کرونا همچنین فشارهای بسیاری در خصوص اعمال محدودیت و حتی تعطیلی پروژه از سوی مقامات مختلف به ما داده شد، اما با رعایت اصول بهداشتی امکان سرایت و انتقال این بیماری را به حداقل رساندیم که خوشبختانه بر اساس آمارهای رسمی موجود هیچیک از کارکنان درگیر پروژه در مدت اجرا به این بیماری مبتلا نشد.
حیات پتروشیمی آبادان به موفقیت این پروژه بود و اگر واحد ۶۰۰ بازسازی نمیشد، درب پتروشیمی آبادان، نخستین پتروشیمی پلیمری خاورمیانه و از قدیمیترین پتروشیمیها در کشور امروز بسته بود.
برای بازسازی واحد ۶۰۰ پتروشیمی آبادان چیزی در حدود ۲۵۰ میلیارد تومان هزینه شد.
تولید و صادرات شرکت پتروشیمی آبادان امروز در چه شرایطی قرار دارد؟
علوی: پس از راه اندازی مجدد واحد ۶۰۰، شرایط برای تولید حداکثری آماده بود اما یک مشکل جدی وجود داشت آنهم تأمین خوراک از پالایشگاه نفت آبادان بود، از آنجاییکه خوراک پتروشیمی آبادان از پالایشگاه نفت این شهرستان تأمین می شود، در روزهای ابتدایی تنها ۵۰ تن خوراک به این شرکت داده می شد در صورتی که ما به ۲۰۰ تن خوراک در روز نیاز داریم.
تأمین خوراک موردنیاز تولید پتروشیمی آبادان از پالایشگاه، قدیمیترین چالش تولید در این مجموعه
بارایزنیهایی که انجام شد این مقدار خوراک به حدود ۱۰۰ تن رسید، اما یک مشکلی که سالهای سال افزایش تولید این شرکت را با مشکل مواجه کرده، تهیه خوراک از پالایشگاه نفت آبادان بوده که همچنان ادامه دار است البته پالایشگاه آبادان هم برای این مسئله دلایل و توجیههای فنی خود را دارند.
برای برچیدن این مشکل، یک دستگاه کمپرسور در سال ۹۳ برای پتروشیمی آبادان خریداری شده که در پالایشگاه آبادان نصب شود و گازهای ترش را که بخشی از آن در حال حاضر فِلِر میشود را دریافت کرده و پس از شیرین سازی به پتروشیمی آبادان بدهد، با این اتفاق بین ۵۰ تا ۸۰ تن به حجم فعلی خوراک پتروشیمی آبادان افزوده میشود و نصب آن چند مزیت دارد همچون کاهش چشمگیر آلودگی زیست محیطی و تثبیت خوراک پتروشیمی آبادان. پیش از این در شش سال اخیر کسی با جدیت عملیاتی شدن این پروژه را پیگیری نکرده، اما ما تمام تلاش خود را بهکار بستیم تا این پروژه تا پایان امسال به بهرهبرداری برسد.
عرضه محصول در بازارهای جهانی با قیمت مناسب، تنها چندماه پس از بازگشت به مدار تولید
پس از راهاندازی مجدد واحد ۶۰۰، به نخستین عددی که در زمینه تولید دست یافتیم، تولید ۴ هزار و ۲۰۰ تن PVC در ماه بوده است، در همین راستا یک محموله صادراتی نیز داشتیم که با قیمت مناسبی در بازارهای بینالمللی عرضه شد. اخیراً نیز یک محموله دیگر را صادر کردیم و مجموع ارزآوری حاصل از این دو محموله صادراتی چیزی بالغ بر ۵ میلیون دلار بوده و تنها از تولید PVC بهدست آمده است.
یکی از مزیتهای خاص رقابتی شرکت پتروشیمی آبادان، تولید PVC با گریدهای بالا و کمنظیر است که رقبای ما توان تولید آن را ندارند.
علوی: تأثیر تحریم را بر روند تولید بسیار کمرنگ کردیم، در بخش فروش نیز مشکلی وجود ندارد، اما در بخش پروژهها، واقعا کار شد و اگر میخواستیم منتظر خارجیها بمانیم امروز هیچیک از اتفاقات مثبت را در این مجموعه شاهد نبودیم. دو اتفاق مهم برای بیاثرسازی تحریمها بر این مجموعه، استفاده از شرکتهای دانشبنیان داخلی برای تأمین و تعمیر تجهیزات همچنین مهندسی معکوس قطعات حساس خارجی غیرقابل دسترس و گرانقیمت این مجتمع بود. امروز نیز از اقدامات انجام شده رضایتمندیم و خرسندیم که توانستیم با تکیه بر توان داخلی و استفاده از مهندسی معکوس، از نگاه به خارجیها بینیاز شویم.
تحریمهای ظالمانه بر تولید و صادرات شما تأثیری داشته است؟
قیمت برخی از قطعات مهندسی معکوس شده در بازارهای خارجی امروز معادل ارز کل مجتمع پتروشیمی آبادان است اما ما با هزینههای بسیار کمتری نیازهای مجموعه را تأمین و به مدار تولید بازگرداندیم.
افزایش نرخ ارز و افزایش قیمتها تأثیری بر روند فعالیت پتروشیمی آبادان داشته است؟
علوی: قطعاً تأثیر خود را گذاشته، اما در کل برای صنعت پتروشیمی این افزایش نرخ ارز مناسب بود تعادلی را در بحث هزینهها و فروش ایجاد کرد، اگرچه تهیه خوراک برای تولید در پتروشیمی آبادان ۱۲ برابر افزایش قیمت داشته است.
دورنمای شما برای پتروشیمی آبادان چیست؟
علوی: قطعاً، برنامه خاصی برای آینده این مجتمع داریم و طبق یک استراتژی مشخص در حرکت هستیم. با اعداد و ارقام آشنا هستیم و چیزی را عنوان میکنیم که به طور قطعی توانایی رسیدن به آن را داریم، یک سری ملزومات وجود دارد که عمده آن خوراک پالایشگاه آبادان است و اگر خوراک کم باشد، جایگزین آن را تهیه میکنیم اگر چه سود ما کم میشود، سعی داریم با کاهش برخی هزینهها تولید و درآمد حداکثری داشته باشیم.
سال ۱۴۰۰؛ سال شکوفایی شرکت پتروشیمی آبادان
پیشبینی ما برای سال آینده، تولید دست کم ۵۵ هزار تن PVC است و اگر شرایط مثل الآن باشد، قطعا سود خوبی پس از سالیان سال عاید پتروشیمی آبادان و سهامداران آن خواهد شد.
تمام تلاش ما این است که زیان انباشته خود را کاهش دهیم و به سود مناسبی نیز دست یابیم و دست کم تا پایان سال جاری، میزان هزینه و درآمد همتراز شود. اما سال ۱۴۰۰ سال بسیاری خوبی برای این مجموعه خواهد بود، در یک جمله باید بگویم که سال ۱۴۰۰ سال شکوفایی پتروشیمی آبادان خواهد بود