نگرانی تامین آب کشت تابستانه در حاشیه رودخانه کرخه

با وجود اینکه استاندار خوزستان در جریان سیل اخیر استان قول داده بود که با تامین آب مورد نیاز کشاورزان هیچ گونه محدودیتی در کشت تابستانه امسال وجود نخواهد داشت اما اکنون نگرانی‌ها برای عملی نشدن این وعده رو به افزایش است.

در نشست تصمیم گیری برای تامین آب مورد نیاز کشت زمین‌های کشاورزی حاشیه رودخانه کرخه که در محل سرسرای شهید رجایی استانداری خوزستان برگزار شد، یکی از مهم‌ترین پیشنهاداتی که از سوی سازمان آب و برق استان خوزستان برای تامین آب مورد نیاز کشت تابستانه ارایه شد قطع آب خط آبرسانی غدیر به آبادان و خرمشهر بود که با مخالفت استاندار رو به رو شد.

جهادکشاورزی به مدیریت توزیع آب زمین‌ها ورود کند
فرماندار شهرستان شوش با اشاره به ضرورت ورود جهاد کشاورزی به مدیریت توزیع آب برای کشت تابستانه، بیان کرد: با توجه به شرایط به وجود آمده باید برای مناطق سیل زده خوزستان طرح جامع کشت تدوین می‌شد.
عدنان غزی ادامه داد: تا زمانی که این طرح وجود نداشته باشد سازمان آب و برق همچنان با مشکل توزیع آب رو به رو است و این موضوع باعث نگرانی‌ها و انتقاداتی زیادی خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه کانال‌های انتقال آب کشاورزی نیاز به لایروبی دارند، گفت: پیش از این به مردم قول داده شده که می‌توانند بدون محدودیت کشت کنند و این امر باید در هر صورت محقق شود.
غزی با بیان اینکه فرماندار باید در تلاش برای رفع مشکلات مردم و مجری سیاست‌های استاندار باشد، گفت: بنابر این نمی‌توان گفت که ما مجری سیاست‌های سازمان آب و برق هستیم و در این راستا نیاز است که به مطالبات مردم پاسخ جدی داده شود.
فرماندار شوش ادامه داد: ۱۲۰ هزار هکتار از بهترین زمین‌های کشاورزی در این شهرستان قرار دارد که از این تعداد ۹۰ هزار هکتار آن در جریان سیل به زیر آب رفت و در نهایت امسال با ۹۵ هزار تن کسری گندم نسبت به سال زراعی گذشته رو به رو شدیم.
وی یادآور شد: به عنوان فرماندار شهرستان بالادست رودخانه کرخه هشدار می‌دهم جبران خسارت‌های کشاورزان این هشرستان از محل کشت تابستانه ضروری است و کشاورزان اکنون در انتقال آب از کانال‌های آبیاری به مزارع خود ۱۰۰ درصد با مشکل روبه رو هستند به این خاطر که بیش از ظرفیت و حد مورد نیاز برداشت صورت خواهد گرفت.

تنش‌های محلی برای برداشت آب
سرپرست فرمانداری هویزه نیز با انتقاد از اجرایی نشدن برخی مصوبات مربوط به هماهنگی برای تامین آب کشت تابستانه، بیان کرد: کشت در بخش قابل توجه‌ای از زمین‌های کشاورزی این شهرستان به صورت خشک انجام شده و همین موضوع باعث محدودیت زمانی برای مردم شده است.
حبیب عفری مفرد با اشاره به ایجاد تنش‌های محلی در بین مردم برای برداشت آب و آبیاری زمین‌های کشاورزی، گفت: در صورتی که چاره اندیشی صحیح و مناسبی صورت نگیرد در روزهای آینده با چالش جدی همراه خواهیم بود.
وی با تاکید بر اینکه جمع آوری پمپ‌های غیر مجاز کشاورزی به سختی و کندی رو به رو است، افزود: برخی کشاورزان هویزه تا ۲۰۰ هکتار کشت برنج انجام داده‌اند در صورتی که خانواده‌هایی هستند که نیاز به کشت یک هکتار دارند تا بتوانند از این طریق بخشی از مشکلات مالی خود را برطرف کنند.
سرپرست فرمانداری هویزه ادامه داد: بدون هیچ‌گونه اغماضی تلاش می‌شود که این پمپ‌ها جمع آوری شوند تا آب به مزارع پایین دست برسد.

رشد درخت در داخل رودخانه کرخه
فرماندار حمیدیه نیز در این نشست بر ضرورت لایروبی کانال‌های انتقال آب در مقطع این شهرستان تاکید کرد و گفت: یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که برای انتقال آب به پایین دست با آن روبه رو هستیم بسته شدن مسیر آب است.
شهاب هاشمی با اشاره به اینکه در برخی مقاطع در بستر رودخانه کرخه درخت رشد کرده، افزود: اکنون دو سوم زمین‌های کشاورزی این شهرستان به زیر کشت تابستانه رفته است.
وی با بیان اینکه در شهرستان حمیدیه جمع آوری پمپ‌های برداشت آب آغاز شده، گفت: در این راستا نیروی انتظامی همکاری خوبی با فرمانداری داشته اما از سازمان آب و برق درخواست می‌شود که موضوع پلیس آب را جدی بگیرد تا از برداشت بیش از اندازه آب جلوگیری شود.
بر اساس این گزارش، در پی طغیان رودخانه‌ها در خوزستان و از بین رفتن کشت پاییزه، استاندار خوزستان دستور برداشتن محدودیت کشت تابستان امسال را صادر کرد تا بخشی از خسارت‌های کشاورزان جبران شود. سازمان آب و برق خوزستان نیز ماموریت یافته آب مورد نیاز را تامین کند. اگر چه این سازمان اعلام کرده در زمین های زیرپوشش شبکه‌های آبیاری و زهکشی، به تبع محدودیت این شبکه‌ها، باید محدودیت در کشت‌های پرمصرف نیز اعمال شود.

رودخانه کرخه نور (کرخه کور) با طول ۱۰۴ کیلومتر در جنوب شرقی حمیدیه از کرخه منشعب شده و پس از عبور از هویزه به هورالعظیم می‌ریزد. آب این رودخانه از کانال «وصیله» تأمین آب می‌شود و حدود ۳۰ هزار هکتار از زمین های ناخالص اطراف را زیر پوشش قرار می‌دهد. این رودخانه اکنون با کمبود شدید آب روبه رو است.
میزان کنونی آب خروجی از سد دز ۴۰۰ مترمکعب در ثانیه، سد گتوند علیا بین ۵۵۰ تا ۶۰۰ مترمکعب بر ثانیه و سد کرخه ۲۵۰ مترمکعب درثانیه است.
در سیلاب اخیر خروجی سد کرخه تا بیش از ۲ هزار مترمکعب درثانیه نیز افزایش یافت که باعث زیر آب رفتن بخش‌های زیادی از روستاها و زمین های کشاورزی شهرستان‌های مسیر این رودخانه اعم از شوش، حمیدیه، دشت آزادگان و هویزه شد. سیلاب کرخه تا اهواز پیشروی کرد و ورودی اهواز و برخی محله‌های غرب این شهر را نیز با آبگرفتگی روبه رو کرد.

0/5 (0 Reviews)

دیدگاه بگذارید

avatar
  اشتراک  
Notify of